Turisztika

Dunaszentbenedek

Szorosan kapcsolódik a vízhez Dunaszentbenedek népének élete. A Duna adta a nevét, évszázadokon keresztül megszabta lakóinak életmódját, gazdálkodását. Szent-Benedek 1350-ben már mint templommal, sőt plébániával is rendelkező község volt nyilvántartva.

Jókai Mór egyik elbeszélésében így írt róla: "Szent-Benedek és Uszód határában két nagy domb van. Várak voltak. A Duna ledöntötte őket, betakarta iszappal. A két falu házai cölöpökre vannak építve. A Duna minden évben végigsöpör rajtuk. Olyankor arra a két dombra menekülnek, s onnan kiabálnak egymáshoz kötekedve: – Úsztok uszódiak! Buktok benedekiek!" A Jókai említette vár maradványai régebben, alacsony vízállás mellett láthatók voltak, de arra semmi sem utal, hogy a házakat cölöpökre építették volna. Ellenben a mai napig is fennmaradt a nép ajkán a fent említett kiáltás.

Dunaszentbenedek lakosai szívélyes, vendégszerető emberek. Őszinte szívvel hívnak mindenkit, aki pihenésre, falusi csendre, nyugalomra vágyik. A falut körülvevő erdők hosszú sétára alkalmasak, a Duna-part télen-nyáron kellemes időtöltést nyújt. Nyáron a homokos zátony sok fürdőzőt vonz a Duna-partra. Kalocsától 12 km-re, Dunapatajtól 10 km-re fekszik. A hétköznapok egyhangúságát hangulatos programok szakítják meg, júniusban lángos­ünnepet, júliusban fogathajtó versenyt, szeptember első hétvégéjén falunapot rendeznek, a szüret ideje pedig az október.

Látnivalók

Tájház
Római katolikus templom
Református templom

Elérhetőségek

Önkormányzat: Dunaszentbenedek, Kossuth utca 57. 78/416-129 ü dunaszentbenedek.hu

További településeink

Bikács
Madocsa
Németkér
Sárszentlőrinc