Rólunk

Huszonegy település az Alsó-Duna mentén: nyolc az alföldi, tizenhárom a dunántúli oldalon – ez a Duna Összeköt térség. A paksi járás községei és északi bástyája, Dunaföldvár, Tolna megye és a dél-dunántúli régió észak-keleti sarkában, a Dél-Mezőföldön és a Tolnai-hegyhát keleti részén fekszenek. A kalocsai kistérség nyolc faluja Bács-Kiskun megye nyugati részén, kisebb-nagyobb távolságra a folyótól, a Duna mentén sorakozik. A Duna természetes, de nem áthághatatlan határa a két térségnek, amelyek között nemcsak a dunaföldvári híd, a paks–géderlaki és gerjen–kalocsai komp jelent kapcsolatot. A települések felismerték: közösen többre képesek.

A Duna Összeköt térség tiszta, hívogató természeti környezettel, olyan felfedezésre váró természeti szépségekkel büszkélkedhet, mint például Európa legnagyobb összefüggő árvalányhajmezője, vagy a kertek alatt meghúzódó, természetvédelmi területté nyilvánított láperdő, a Brinyó. Gondozott szőlőültetvények, hagyományos pincesorok hívogatják a vendéget. A természeti látnivalók mellett a térség művészeti, helytörténeti, néprajzi értékei is megismerésre méltók. Régi kastélyok, kúriák, tájházak, falumúzeumok, templomok látványában és a bennük rejtőzködő megannyi emlékben gyönyörködhet az érdeklődő látogató, akire kellemes túrák, kirándulások, horgász- és vadászélmények várnak.

Illyés, Petőfi, Lázár Ervin merített ihletet e vidék hangulatából, emléküket méltó módon őrzik az utódok. Annak érdekében, hogy ne merüljön feledésbe a múlt, felkutattak és életre keltettek olyan történeteket, mint a fekete kötény és a Bagó-hegyi boszorkány legendája. Számos, ma már széles körben ismert rendezvény honosodott meg, népzenei és néptáncprogramok, gasztronómiai fesztiválok. Az itt élők nem felejtették el teljesen őseik tudományát sem. Népi kismesterek, kézművesek dolgoznak a településeken, fazekasok, gyöngyfűzők, festők, fafaragók, játék-, hangszer- és gyertyakészítők, bőrdíszművesek kezük munkájával dicsérik szülő­földjüket.

Mivel sem kirándulni, sem szórakozni nem lehet kellemesen száraz torokkal és korgó gyomorral, érdemes elmerülni a gasztronómiai élvezetekben, megkóstolni a hagyományos ételeket, italokat. Kalocsa környéke híres paprikatermelő vidék, a fokhagymater­mesztésnek is nagy a hagyománya. Kiváló halételeket készítenek a Duna-parti településeken, s persze nem számít ritkaságnak a tradicionális falusi disznótor sem, ahol kolbász-hurka, töltött káposzta kerül az asztalokra. Ezen a barátságos vidéken mindezen túl remek pálinkák, ízes, zamatos borok is készülnek, amelyek megismertetéséhez, megbecsüléséhez számos program kötődik.

 

A térségben működő civil szervezetek listáját megtalálhatja IDE KATTINTVA! (feltöltve: 2014.10.15.)