Turisztika

Bikács

Három sikeres, európai uniós pályázatnak köszönhetően 2005-ben nagyot fejlődött Bikács. A turizmus fellendítése érdekében a térségben egyedülálló fejlesztések valósultak meg. Felújították a Bikács-Kistápé utat, a kiszáradt tavat és tóparti sétányt, új köntöst kapott a faluközpont is, járdát, sétányt, kerékpárutat és szabadtéri színpadot építettek. Bár az 1950-es évek elején még 1200 lakosa volt Bikácsnak, lakosainak száma ma az 500-at sem éri el.

A Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet foglalja magába Bikács természeti kincseit, az Ökör-hegyet és a kistápéi láprétet. A bikácsi Ökör-hegy 45 hektáros, egybefüggő árvalányhaj-mezőjéről híres; további védett növényei a fekete kökörcsin, a homoki nőszirom és a törpe nőszirom. A kistápéi láprétet tavasztól őszig folyamatosan különleges virágok borítják. Az állandó nedvesség hatására zsombékok, bokrosok alakultak ki, így madárvilága is kivételesen gazdag: nagykócsagok, fekete gólyák, szürkegémek otthona. A láprét szabadon látogatható, a természetimádók önállóan is felfedezhetik.

Az országosan védett műemlék evangélikus templom 1786-ban épült, a kétoldali festett karzaton az ó- és újszövetség követhető nyomon képekben. A 2005-ben megépült négycsillagos szállodakomplexum, a Zichy Park Hotel 47 szobája több mint száz főnek nyújt kényelmes elhelyezést. 14 hektáros zöldterület, horgász- és csónakázótó, saját erdő, sétaút, park, szabadidős szolgáltatások várják a vendégeket.

Horgásztó van Bikács központjában is. Szép, rendezett, a hét mindennapján nyitva van, sőt hétvégén éjszakai horgászatra is van lehetőség. Sokféle hal akadhat itt horogra, van amur, harcsa, illetve alföldi sziki ponty.

Látnivalók

Ökör-hegy
Kistápéi láprét
Evangélikus templom

Elérhetőségek

Önkormányzat: Bikács, Szabadság tér 1. 75/333-153 www.bikacs.atw.hu
Dél Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesülete: Bikács, Szabadság tér 4. Völgyi Tímea 30/ 623-6773
Horgásztó: Haáz Ádám ) 20/956-0416
Szálláshelyek: Zichy Park Hotel**** Bikács-Kistápé Liget ) 75/532-065, 75/532-066 www.zichypark-hotel.hu
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (Turisztikai és Közkapcsolati Osztály) 72/517-200

További településeink

Géderlak
Kajdacs
Pusztahencse
Sárszentlőrinc