Turisztika

Uszód

Hagyományaira büszke település Uszód. Itt született és alkotott Benedek Péter, a népi naiv festészet megteremtője és Benedek Sándor népi költő. Uszódon élt Raffai Sarolta, József Attila-díjas író, költő. Boldizsár Gáborné nívódíjas népművész a világot bejárva mutatta be az uszódi hagyományokat. Uszód hagyományos táncának nevét viselő Gubbantós Népművészeti Találkozó minden év augusztusában várja a néptánc és a népi kultúra iránt érdeklődőket. Asszonyaik ma is készítenek uszódi viseletbe öltöztetett babákat, karcolt és festett tojásokat, kézzel és géppel hímzett terítőket. A műemlékké nyilvánított Benedek Péter Emlékház, a helyi védelem alatt álló Boldizsár Emlékház, az Árpád utcai hársfasor, a csodálatos Duna-part és a település lakói szeretettel várják a látogatókat.

Uszód a Sárköz északnyugati peremén magas ártéri erdők közé települt. A községet ősidők óta védő gátat és az azt borító növényvilágot, illetve az itt élő embereknek munkát adó Dunát a falu címere is megjeleníti. A gátakon magasba törő életerős nyárfák ma is a tájegység jellemzi. Ez a tájkép szimbolikus jelentést is hordoz: a minden viharral dacoló nyárfák védelmet nyújtanak a tövükben felnövekvő új nemzedéknek.

"A repülő szoknyák tetszetős látványa az uszódi tánc híres eleme a gubbantós. Ez a Duna-menti friss csárdások közül a legkülönlegesebb. A nyugati táncdialektusok terület-jellemzőiből a lent hangsúlyos forgást őrzi, míg a párelengedő csalogatás és a "lippentős" motívum kelet-dunántúli hatásokat mutat. Itt tartják a nőt a leghosszabb ideig a levegőben és itt emelik a legmagasabbra."

Benedek Sándor: Ujra hallom (részlet)

Ujra hallom kicsi falum harangját
S a nagy erdő turbékoló galambját.
Szivem, lelkem örömében felkacag
Itt a kéklő kiskunsági ég alatt.

Ujra látom kicsi falum házait
S szinpompában illatozó hársait.
Látom a vén kőből épült templomot.
"Ugy-e szivem, itt vagyunk mi boldogok?"

Látnivalók

Benedek Péter Emlékház (Batthyány utca 5.)
Boldizsár Emlékház, Babamúzeum (Kossuth Lajos utca 4.)
Árpád utcai hársfasor
katolikus és református templom
Duna-part

Elérhetőségek

Önkormányzat: Uszód, Árpád utca 9. 78/418-126 www.uszod.hu

További településeink

Bikács
Györköny
Nagydorog
Sárszentlőrinc