Turisztika

Sárszentlőrinc

"A falutól Északra, a Sióparton emelkedő dombon egy 1953-as légifotón halványan sáncnyomok látszanak. Terepbejárás során bebizonyosodott, hogy az ártérből néhány méterrel kiemelkedő, ovális dombot kettős árok és sánc övezi" – írja a községről Miklós Zsuzsa. Az ásatási megfigyelések szerint ezen a dombon a legkorábbi település a bronzkorban létesült. Az erődítést a 14. században létesíthették. A lakóterület nagysága és kora alapján a közeli Al-Egres nevű faluval kapcsolatban álló castellum lehetett.

A Sió partján fekvő község féltve őrzi gazdag szellemi örökségét, Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin emlékét. A község 1803-ban alapított evangélikus gimnáziumában tanult Petőfi Sándor. Az egykori osztálytárs, barát, Sass István visszaemlékezéseiből ismert, hogy évek múlva felkereste borjádi birtokán, ez ma a Petőfi-méhes. A gimnáziumi éveket idézve írta a sárszentlőrinci jegyző leányának, Hittig Amáliának ajánlott Gyermekkori barátnémhoz című versét. A Hegyen ülök cíművel pedig kedves tanítójára emlékezik. Sárszentlőrincen járt iskolába Illyés Gyula, itt tanult Lázár Ervin és innen erednek meseszimbólumainak gyökerei. A Kossuth-díjas író munkásságába a 2012-ben nyílt emlékház enged betekintést. A szomszédban a Petőfi Emlékház, amelyet a költő születésének 150. évfordulóján, 1973-ban alapítottak. Az alkotói légkör ma is jellemző Sárszentlőrincre, több művész – fafaragó, fazekas, zománcművész – választotta otthonául.

A település egyik érdekes emléke a dézsmaház, ahová a földesúri járandóságot voltak kötelesek beszolgáltatni a lőrinci jobbágyok.

Közigazgatásilag Sárszentlőrinchez tartozik Uzd, az egykori kisnemesi falu. Leghíresebb kúriája a Fördős családé volt. A kúria klasszicista eredetű, eklektikusan átalakított épület, a közelmúltban felújították, ifjúsági szálláshellyé alakították.

Látnivalók

Petőfi Emlékmúzeum
Lázár Ervin Emlékház
Borjádi Petőfi-méhes
Evangélikus templom
Fördős-kúria Uzdon
Dézsmaház
Lázár Ervin nagyszederfája
GPS: N 46°39.896’ E 18°35.930

Elérhetőségek

Önkormányzat: Sárszentlőrinc, Petőfi utca 22. 75/532-099 sarszentlorinc.hu
A Petőfi Emlékmúzeum és a Lázár Ervin Emlékház az alábbi időpontokban látogatható: Hétfő szünnap, kedden 8-16-ig, szerdán 13-19-ig, csütörtökön 8-16-ig, pénteken 11-17 óráig, szombaton 8-12 óráig. Ettől eltérő időpontokban: Boda Ildikó tárlatvezető 30/736-7410

További településeink

Bátya
Bölcske
Györköny
Németkér