Turisztika

Pusztahencse

A település 2014-ben századik születésnapját ünnepli, mert ugyan korábban népes falu volt, az 1600-as évek végén azonban teljesen elnéptelenedett, majd elhagyatottá vált. Ekkor lett a pusztává alakult Hencse egy részének birtokosa Béri Balogh Ádám kuruc generális. Telepítések következtében lassan benépesedett. Rövid ideig Kajdacs, majd Fadd közigazgatása alá került. A pusztát több középbirtokos mondhatta magáénak a XIX. században. Közülük kiemelkedik a Gözsy és a Bartal család, 1914-re a helység önálló kisközösséggé fejlődött, ekkor kapta a Pusztahencse nevet.

Adományokból, társadalmi munkával 1990-ben ökumenikus templom épült, a közösségi épületeket folyamatosan újítják, szépítik. A faluközpontban lévő művelődési ház tágas színházteremmel, terasszal, parkkal sok programnak ad otthont. Pusztahencse népessége évek óta stagnál. A községben katolikus, református, evangélikus egyházon kívül egyéb kisegyházak is jelen vannak.

Mihályfy László A Bagóhegy boszorkánya című filmje fődíjat és Fipresci-díjat kapott 1982-ben az Oberhauseni Filmfesztiválon. A film főhőse, Vica néni 1887-ben született Kőmíves Éva néven a Pusztahencséhez tartozó Földespusztán. A pusztahencseiek nem örültek a filmes sikernek, mert film őket is, Vica nénit is rossz színben tüntette fel. Majdnem egy emberöltővel később viszont már Boszorkányszombatot tartottak bűbájos boszorkák szépségversenyével, boszorkánykonyhával gondolván, ha már nincs más jellegzetessége, turistalátványossága a községnek, maguk javára fordítják a legendát. 2009-ben rendezték először a programot a falunap részeként.

A község másik jelentős eseménye a szüreti nap, amelyen a csőszök, csikósok csinos párjaikkal végigjárják a falut, tánccal csábítják az érdeklődőket az esti bálba. A pusztahen­csei rendezvények, beleértve a bálokat is, híresen jó hangulatúak, a környékről is rendszeresen érkeznek vendégek.

Látnivalók

Ökumenikus templom (1990-ben épült Bazsonyi Arany festette szekkókkal)

Elérhetőségek

Önkormányzat: Pusztahencse, Pozsonyi u. 59. 75/532-047 www.pusztahencse.hu

További településeink

Drágszél
Géderlak
Kajdacs
Ordas