Turisztika

Pálfa

A Tolna megye északi részén, a Sió jobb partján fekvő, közelmúltig zsáktelepülés, Pálfa a kőkorszakban már élénk emberi tevékenység színhelye volt. Északon Simontornya, délnyugaton erdők, dombok határolják. A település története az őskorba nyúlik vissza. Korábban a Pálfalva nevet viselte, mai nevét 1719-ben kapta. A nép ajkán ma is élő hagyomány szerint a Kossuth Lajos utca, vagy ahogyan a helyiek mondják, az Öreg utca keleti bejáratánál lakott egy Pál nevű ember, akinek a háza előtt állt egy nagy akácfa, amely messzire ellátszott és a csónakokkal Cece irányából érkezők számára iránymutatóul szolgált. Pálfára jövet szállóigévé lett: „Tartsunk Pál fájának!”. Ma előbb a Sárvíz, majd a Sió hídján átkelve közelíthető meg Vajta irányából. Első földesura Apponyi György volt. A ma is álló és bentlakásos intézménynek helyet adó kastélyt Apponyi Károly építette 1928-ban.

1966-ban egyesítették Felsőrácegressel, amely a Kossuth-díjas író, Illyés Gyula szülőhelye. Emlékét kopjafa, iskolamúzeum őrzi. Ennek padjait koptatta a szintén Kossuth-díjas író, meseíró, Lázár Ervin aki Alsó-Rácegrespusztán, majd Tüskéspusztán nevelkedett.

Napjainkban élénkül a civil élet, egyre több a rendezvény. Több tánccsoport, borbarát klub, sport- és polgárőr egyesület gazdagítja a hétköznapokat, rendeznek rockfesztivált a Sió partján, Farsang Farka táncházat a szépen felújított művelődési házban, pinceszert a kies szépségű Öreghegyen, amelynek lankáiról szép kilátás kínálkozik, pincéiben finom borok érnek.

Látnivalók

Illyés Gyula múzeum és kopjafa (Felsőrácegres)
Református tempom
Római katolikus templom
Evangélikus tempom
Világháborús emlékpark
Apponyi kastély
Öreghegy és természeti környezete

Elérhetőségek

Önkormányzat:Pálfa Alkotmány u. 5. 75/339-011 www.palfa.hu
Illyés Gyula iskolamúzeum és kopjafa (Felsőrácegres) Bejelentkezés: polgármesteri hivatal 75/339-011, Szabó Jánosné 75/339-172

További településeink

Bölcske
Dunaföldvár
Gerjen
Uszód