Turisztika

Ordas

Tipikus alföldi település Ordas. Bár közel van a Dunántúlhoz, a Duna elszigetelte tőle, és megerősítette síksági jellegét. Földrajzi elhelyezkedését tekintve egy „paradicsom”, a föld, a víz, levegő együttes megléte irigyelhető adottság. Jellegzetes növényei: fűszerpaprika, korai burgonya, takarmánynövények.

Ordas község messze a legközelebb fekszik a Dunához ezen a vidéken – mondhatni – a partjára épült. Az ’50-es, ’60-as évek tájékán sűrűnek mondható hajóforgalmat bonyolított le. Hajnallal indult egy hajó a fővárosba, fedélzetén a környékbeliek által termesztett krumplival, káposztával, hagymával, paprikával. Kora reggel kikötöttek Pesten, kirakodtak, eladták a terményeket, majd a maradékkal este visszatértek.

A falu első említése 1239-ből való. Utcáit ma többnyire 80-110 éves lakóépületek alkotják, de nem ritkák a 130-160 telet is megélt házak.

A község leghíresebb nevezetessége a Rákóczi-fa volt. A matuzsálemet az elmúlt évszázad során többször is csonkolni kellett, végül nem bírt tovább dacolni az idővel és teljesen kiszáradt. A község jelképévé lett fát holtában is megőrizték az utókornak: Farkas Tibor kalocsai szobrász keze nyomán vált mementóvá. A település próbál minden korosztály számára igényes időtöltést biztosítani. Céljuk a hagyományok megőrzése, családias légkör teremtése. A hétköznapok egyhangúságát hangulatos programok szakítják meg júliustól augusztus végéig minden hétvégén az Ordasi Nyári estéket, augusztus utolsó hétvégéjén falunapot, szeptember végén szüreti mulatságot rendeznek.

A sportolni vágyók számára a megújult gumis sportpálya, a horgászni vágyóknak a Duna nyújt lehetőséget a szórakozásra. Családias, csendes, vidéki hangulat járja át az egész települést, ahol a nyugalmat kedvelők megbújhatnak a rohanó világ elől. Az ide látogatóknak a Judit Vendéglő kínál meleg élelmet és pihenési lehetőséget (Dózsa György utca 16. ) 78/426-732). A központ szálláslehetőséget is biztosít a helyi egyházak összefogásával.

Látnivalók

Tájház
Rákóczi emlékmű
református templom
Jézus Szíve-káolna
Dunai kikötő

Elérhetőségek

Önkormányzat: Ordas, Kossuth Lajos utca 8.78/426-785 www.ordas.hu

További településeink

Bikács
Bölcske
Györköny
Uszód