Turisztika

Nagydorog

A délszláv eredetű Dorog szó jelentése: kellemes hely. Ez a kellemes hely, Nagydorog Tolna megye északi felén, a Mezőföld déli nyúlványában fekszik. Történetének számos érdekes állomása volt. Az első feljegyzések szerint a község egyike volt azoknak a birtokoknak, amiket Zsigmond király a Kanizsai családnak adott a simontornyai várral együtt. Ezt követően más családok is birtokolták, a török időkben azonban elnéptelenedett. Az újbóli fellendülést Sztárai Mihály református közösségszervezésének köszönhette. A református vallás jelentős szerepet játszott a település életében, itt született Benedek Mihály prédikátor, református püspök, a Debreceni grammatika egyik szerzője is. Az igazi felvirágzást azonban az jelentette Nagydorog számára, amikor a Széchenyi család tulajdonába került 1777-ben. Víztorony, malom, villanytelep, szeszgyár épült ekkor, valamint a Széchenyi-kastély is újult, bővült. A vasúti közlekedésbe 1883-ban kapcsolódott be. Nagydorog egészen 1945-ig a Széchenyi család tulajdonában maradt. A kastélyépületet ma iskolaként használják.

A községtől északkeletre fekvő homokpuszta, a Szenes-legelő természetvédelmi terület. Dél-Mezőföld egyik legnagyobb összefüggő homokgyepe. Az itt megtalálható jelentősebb védett növények: agárkosbor, hússzínű ujjaskosbor, őszi füzértekercs, homoki árvalányhaj, szikáriai nőszirom, nyári tőzike, homoki nőszirom, fekete kökörcsin. Megfigyelhető még az ürge és az imádkozó sáska. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Szenes-legelőn működtetett állattartó telepén található hazánk legnagyobb ciktajuh­állománya. A cikta tanösvény bejárható önállóan vagy szakvezetéssel. A Nagydorogi Kalap- és Sipkamúzeumot és emlékszobát néhai Stockinger Artúr plébános hagyatékából a Riedel család és a Nagydorogi Önkormányzat létesítette. A kiállításon több mint 130 kalap és sipka látható a világ számos tájáról.

Látnivalók

Falumúzeum
Kalap és Sipkamúzeum
Szenes-legelő
Református templom
Római katolikus templom
Széchenyi kastély, Víztorony

Elérhetőségek

Önkormányzat: Nagydorog, Kossuth u. 81. 75/532-019 www.nagydorog.hu
Szenes-legelő: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (Turisztikai és Közkapcsolati Osztály) 72/517-200
Kalap- és Sipkamúzeum: bejelentkezés alapján Főfai Mirtill 75/532-085 vagy 20/389-5955 Hahn Róbert 70/418-8443, munkaszüneti napokon Markó János, Jókai u. 7. 75/332-413 Falumúzeum: bejelentkezés alapján (Markó János, Jókai u. 7. ) 75 332-413

További településeink

Dunaföldvár
Dunaszentbenedek
Foktő
Sárszentlőrinc