Turisztika

Györköny

Manapság elsősorban egyre szépülő pincefalujáról és programjairól híres Györköny, amely építészeti és kulturális öröksége mellett gasztronómiai hagyományait is féltve őrzi.

A györkönyi szőlő- és borkultúra története a középkorba nyúlik vissza. Első adatok a török hódoltság idejéből valók, amikor Györkönyben igen jelentős szőlőművelés folyt. Ezt támasztja alá, hogy 1552-ben a musttized az összes adónak több mint egyharmadát tette ki, és a legtöbb volt a szandzsákban. A XVIII. század elején az újonnan betelepülő németek megtalálták a korábbi művelés nyomait, és felújították ezt a tevékenységet. A hozzáértést otthonról hozták magukkal. Nekik köszönhetően Györköny hamarosan ismét a környék egyik legfontosabb bortermő helyévé vált. Györköny és környékének gazdasága, a szőlő- és borkultúrája jelentősen fejlődött, számos présház épült, a falu lélekszáma is folyamatosan emelkedett. A sváb bevándorlókat 1946 novemberében kezdték el kitelepíteni. A sokáig gazdátlanul álló, elhanyagolt présházak alkotta, szinte skanzennek tekinthető pincehegy megmentése a ’80-as években indult. Elkezdődött az elburjánzott növényzet irtása, a présházak felújítása, közösségi terek kialakítása. Az 1900-as évek elején a présházak száma 420 volt, ma körülbelül 290-at használnak rendeltetésszerűen, az elmúlt években tucatszámra újították fel a présházakat és már újak is épülnek a helyi építészeti örökség tiszteletben tartásával. A 11 hektáros pincefalu közepén épült egy amfiteátrumszerű szabadtéri színpad lelátóval. Ez a helyszíne a különböző népünnepélyeknek és szabadtéri programoknak. A rendezvények iránt a környékbeli lakosság részéről is nagy az érdeklődés. A pincefalu több díjat is kapott az elmúlt években.

A német betelepülők kultúrájának, lakáskörülményeinek állít emléket döngölt falú, kis ablakos nádtetős épület, a Kossuth utcában lévő Falumúzeum, vagy ahogyan a falán látható: „Dorfmuseum”, de van pincemúzeuma, több emlékműve is az ezer lelkes községnek. Egy sor civilszervezet teszi szebbé, gazdagabbá a hétköznapokat, van német és magyar tánccsoport, kórus. Nemcsak az ének- és tánchagyományokat, hanem a gasztronómiai értékeket is tovább­örökítették egy sváb ételeket leíró kétnyelvű szakácskönyvben.

Györkönyben készülnek a híres, sokszor díjazott Márton és lányai pálinkák. Borok közül legnagyobb területen kékfrankost termelnek, de egyre jobb tételek készülnek a cabernet fajtákból. A fehér borok közül a cserszergi fűszeres, olaszrizling, chardonnay fajták jellemzőek

Szálláshelyek: közel ötven szálláshely áll rendelkezésre a turistáknak családoknál apartmanokban és présház apartmanokban.

A helyi tevékenységet folytató szervezetek mellett Györkönyben dolgozik a Pincefalvak Országos Szövetsége is.

Látnivalók

Pincehegy
Falumúzeum
Pincemúzeum
Kitelepítési emlékmű
II. világháborús emlékmű
Evangélikus templom

Elérhetőségek

Önkormányzat: Györköny, Fő utca 53-55., 75/552-007
www.gyorkony.hu; www.pincefalvak.eu
Duna Összeköt Egyesület: Györköny, Fő utca 60. 75/675-202 www.dunaosszekot.hu
Györkönyi Teleház: Györköny, Fő utca 494. 75/552-000

További településeink

Drágszél
Géderlak
Gerjen
Uszód