Turisztika

Géderlak

A Kalocsai-Sárközben meghúzódó, szerény kistelepülés Géderlak, de szorgalmas lakossága a tájra jellemző igényességű ízlésvilágával turisztikai látványossággá varázsolta lakókörnyezetét. Takaros házai, közintézményei a tájba illő létesítményei, tiszta, rendezett utcái, terei egész évben míves köntösben várják a látogatókat. A település virágszőnyegei, a parkocskák virágpompája megdöbbenti a vendégségbe érkezőket. A település büszke a Virágos Magyarország és a Virágos Európáért programokban elért eredményeire. 2001-ben magyarországi aranyérmes, 2002-ben tizenegy ország közül európai aranyérmes lett, amivel máig egyedülálló érdemet szerzett magának. Szemet gyönyörködtető látvány a tájház, amely Máté Aliz tervei alapján egy romos épületből készült. Falai között hagyományos géderlaki családokra jellemző berendezés – bútorok, ágyneműk, edények – kaptak helyet.

A község közlekedési szempontból fontos szerepet tölt be: rendszeresen jár a komp Géderlak és Paks között, a géderlaki oldalon a part közkedvelt a strandolók között.

A falu múltjáról érdemes tudni, hogy 1121-ben Franciaországból, Premantré völgyéből szerzetesek, papok kerültek a kalocsai érsekséghez. Ezek a szerzetesek, papok a kalocsai érsekséghez tartozó Gedir dombjára építették a prépostságot, melynek maradványait a mai templom alapozásakor megtalálták. Géderlak 1775 körül Gedír és Lak egyesülésével jött létre.

Látnivalók

Szent László-templom
Millenniumi Emlékpark
Tájház

Elérhetőségek

Önkormányzat: Géderlak, Kossuth utca 95. 78/417-058 - hivatal@gederlak.hu
Tájház, Úttörő utca 8. (Kulcs a községházán)

További településeink

Bikács
Foktő
Géderlak
Uszód