Turisztika

Dunaszentgyörgy

A Tolnai-Sárköz és a Dél-Mezőföld találkozásánál, Pakstól tíz kilométerrre fekszik Dunaszentgyörgy. A község mellett elhaladó római és középkori úthálózat nagymértékben befolyásolta a település fejlődési ütemét, és egyben bekapcsolta a térség gazdasági vérkeringésébe. Azt, hogy ősidők óta lakott település, a Daróczy- és a Jeszenszky-puszta környékén talált szemcsés agyagú prehistorikus edénytöredékek is igazolják. A település megsínylette a római provincia, a tatár és a török hódoltság évszázadait, az 1703. év utáni összeírásokban puszta vagy lakatlan helyként említik. Az 1718–1740 közötti években Felvidékről érkező nemesek népesítették be. A települést körülvevő lápos-ingoványos területet 1870-ben a Fadd–Paks csatornával csapolták le, így növelték a község művelhető földterületét. 2012-ben a Dunaszentgyörgyi-láperdőt – amit a helyiek Brinyónak neveznek – természetvédelmi területté nyilvánították, hogy megőrizzék a Duna-völgy eltűnőben lévő lápréti, láperdei, ligeterdei tájképi értékeket, a terület fajgazdag állat- és növényvilágát.

1999 óta összesen 17 védett fajt regisztráltak itt, ilyen a békaliliom, a tőzegpáfrány, a fekete galagonya és a kisfészkű aszat. Jelentős létszámú dunai tarajos gőte, barna ásóbéka, mocsári béka, zöld varangy és rézsikló, mocsári teknős, fürge gyík, zöld gyík otthonát jelenti ez a terület. A madárfajok közül itt fészkel a kerecsen­sólyom, a rétisas, a haris és a fekete gólya is.

Dunaszentgyörgy civil élete gazdag, egyesületei számos programmal – borversennyel, szüreti nappal, népfőiskolával, nyugdíjas állakodalommal – gazdagítják a kulturális és társasági életet. A Nagycsaládosok Egyesülete népfőiskolai előadásokat, a Vadrózsa Népi Együttes pünkösdölő néptáncbemutatót, a helyi nyugdíjasklub októberben állakodalmat, a Kert- és Borbarát Kör novemberben Márton napi újborünnepet tart. Hagyomány a szüreti nap és az adventi koszorúünnep is. A község szoros kapcsolatot ápol testvértelepüléseivel, az erdélyi Gelence, a vajdasági Tornyos községgel és Németországban Niestével.

Látnivalók

Csapó Vilmos kopjafája
Brinyó puhafás láperdő
Műemlék református templom

Elérhetőségek

Önkormányzat: Dunaszentgyörgy, Rákóczi F. u. 99. 75/336-025 Vadrózsa Népi Együttes Lisztmájer Henrikné vezető 20/316-1128
Szálláshelyek, vendéglátás: Família Panzió Rákóczi György u. 2-4., Tell Norbert 30/946-1554
Vadászat: Szentgyörgy Vadásztársaság, Kardos László vadászmester 20/323-3231

További településeink

Bátya
Györköny
Sárszentlőrinc
Uszód