Turisztika

Dunaföldvar

Dunaföldvár a Dunántúl kapuja. Lépjen be a kapun! A Dunán átívelő híd az ország egyik fontos csomópontjává avatta Dunaföldvárt. A város ma már Beszédes József nevét viselő hídja 1928 és 1930 között épült. Létesítése jelentős fejlődést hozott, mivel a Dunántúlt összeköti az Alfölddel. A honfoglalás kori „falucska” szerencsés fekvése és a nagy vonzáskörzete révén indult fejlődésnek. A két ipari centrum, Dunaújváros és Paks között fekvő, jó levegőjű, nyugodt kisváros lakói őrzik értékeiket és ápolják hagyományaikat.

A dél-dunántúli régió északkeleti kapuját ma is őrzi a dunaföldvári vár, amely az országban egyedülállóan egy löszplató peremén magasodik a Duna fölé. Reneszánsz tornyával együtt valószínűleg a XVI. sz. elején épült. Miután megszűnt hadászati jelentősége, börtönként élte tovább évtizedeit. A felújított vár török emlékeivel, börtönfreskóival máig kuriózumnak számít a Duna mentén. A vár­udvar történelmi atmoszférája lenyűgöző panorámával társul, a jelen mellett életre kel a múlt.

Az épületegyüttesben található a XV. században gótikus stílusban épített török, ismert nevén Csonka-torony, a Fafaragó Galéria, a Vár Étterem és az udvar főbejáratánál felállított csodálatos kézi faragású nagykapu és egy szabadtéri színpad. A várudvar történelmi atmoszférája és a Dunára néző panoráma egyedi sajátosság Tolna megye északkeleti részén. A történelmi belváros 5-600 méter sugarú körében annyi műemlék található, ami a gyakori összehasonlításul szolgáló Szentendrét jellemzi. A 9300 lakosú település műemlékei és polgárházai, a szűk utcák, a hangulatos terek a békebelinek nevezett, eltűnt életformát idézik meg a látogatóknak. Az épített örökség, a folyóparti fekvés, a jó közlekedés, a földrajzi helyzet a magyarországi Duna-part ékességévé avatja a kisvárost.

Az idegenforgalmi nevezetességek közül a város későbarokk műemlékeit érdemes kiemelni: a gyógyszertár Béke téri épületét, a Barátok templomát, a volt Ferences kolostort és a gimnázium épületét. A földváriak büszkék az eredeti, nyomaiban szecessziós stílusban felújított városházára. Országosan egyedülálló díszterme Csepeli István fafaragó és Nemes Ferenc festőművész alkotása.

Dunaföldvárra a vendég érkezhet szárazföldön vagy vízen, talál ételt, italt, szállást, szórakozást. Pihenhet, horgászhat, csónakázhat, kerékpározhat, élvezheti a gyógyvíz jótékony hatását. A történelmi belváros macskaköves utcái, a hangulatos várnegyed, a nyüzsgő városközpont, a rendezett polgárházak, a löszbe vájt pincék, a folyóparti fekvés – mind igazi kisvárosi vonzerő, a festők vásznaira való témák. A város kulturális életének központja a színházi előadások, hangversenyek otthonául szolgáló művelődési ház, a könyvtár és a Vármúzeum, valamint a Fafaragó Galéria. Az utóbbi kettő nemcsak állandó, hanem időszaki – képzőművészeti, régészeti, irodalmi, népművészeti – kiállítások színhelye is.

A természeti vonzerők közül kiemelkedik a település északnyugati határán elterülő, ornitológiai jelentőségű Felső-tó, melyet 1975-ben védetté nyilvánítottak. Bács-Kiskun megye területén fekszik, de Dunaföldvárhoz tartozik a romantikus Solti Duna-ág, igazi horgászparadicsom, sok ponttyal, harcsával és amurral. A településen is áthúzódó löszpartban pedig a kelet felől érkezők gyönyörködhetnek.

Látnivalók

Beszédes József szobor
Török (Csonka)-torony
Fafaragó galéria
Magyar László Gimnázium (1790)
Beszédes József Duna-híd
Városháza díszterme
Termálfürdő
Rác templom
Barokk római katolikus templom
Rokokó Szentháromság-szobor
Ferences templom
Kálvária-domb a Stációkkal
Szent Rókus kápolna és Rókus pincék
Református templom
Díszkút (iható vízzel) Vízi sport és horgászati lehetőségek: Dunaföldvári Sporthorgászok Egyesülete www.soltikisduna.hu ) 75/343-239
Beszédes József Vízitúra Sport Klub: Nyitva tartás: előre egyeztetett időpontban ü www.vizitura-df.uw.hu ) 30/914-3877
Dunaföldvári Vízi Sportkör
Dunaföldvári Gyógyfürdő és Kék Duna Camping: nyitva tartás: 8–18 75/541-108

Elérhetőségek

Önkormányzat: Dunaföldvár, Kossuth Lajos utca 2. 75/541-550 www.dunafoldvar.hu
Tourinform iroda: Dunaföldvár, Rátkay köz (a várudvaron), nyitva tartás: H–P: 9–17 Szo.: 10–14. 75/341-176

További településeink

Bikács
Dunaszentgyörgy
Gerjen
Ordas