Turisztika

Bátya

Ha jó időpontot választ a látogató, tanúja lehet, hogy paprika- és fokhagymafüzérek díszítik a bátyai házak tornácait, az ereszek alját. Minden év augusztusának első szombatján fokhagymafesztivált rendeznek a vendégszerető bátyaiak.

Rácoknak mondják az itt élőket, amit megcáfol, hogy színtiszta katolikus községről van szó, ami horvátokra utaló tény. Egy biztos: többnemzetiségű település, ami színesíti kultúráját, gasztronómiáját is. Hagyományosan mezőgazdasággal foglalkoznak az itt élők. Számos tradicionális bátyai étel készül a jellegzetes fűszernövények: paprika és fokhagyma felhasználásával. A lángost makalával, azaz fokhagymás mártással kínálják, a fehér babból nemcsak leves készül, hanem tört bab is. Főznek krumplis nudlilevest, paprikás hagymás nudlit, de nem szabad kihagyni a kézzel nyújtott kenyérmorzsás, paprikás rétest és a bátyai halászlét sem. A remek ízű ételek mellett sokan emlegetik a bátyaiak vendégszeretetét is.

Mivel alföldi település, különleges természeti látványossággal nem büszkélkedhet, de érdemes az utazók figyelmére a Vajas-csatorna, a Zátonyi-holtág és a halastó. Bátya utcáin sétálva megtekinthető a Kisboldogasszony római katolikus templom, az I. és II. világháborús emlékmű a hősi kertben, a Szentháromság-szobor, a Nepomuki Szent János-szobor és a Kálvária.

Bátya (Bácsa) nevét az oklevelek 1061-ben említik először, ekkor Bacha alakban írták. A takaros község Bács-Kiskun megye nyugati részén, a Duna mentén fekszik, Kalocsától 8, Bajától 38 km távolságra.

"Megismerni a bátyai menyecskét, / mer’ úgy köszön, adjon isten, jó estét.
Én meg csak úgy betyárosan el is fogadom, / adjon isten, tenéked is galambom."

Látnivalók

Vajas-csatorna
Zátonyi holtág
Halastó
Kisboldogasszony római katolikus templom
I. és II. világháborús emlékmű, emlékoszlop a Hősi kertben
Szentháromság szobor
Nepomuki Szent János szobor
Kálvária
Paprikamúzeum
Tájház

Elérhetőségek

Önkormányzat: Bátya, Kossuth Lajos utca 20. 78/468-026, 78/568-000, 78/568-001 www.batya.ucoz.hu

További településeink

Dunaszentgyörgy
Gerjen
Györköny
Pálfa